jueves, marzo 18, 2004

He escrito una pequeña reflexión sobre los acontecimintos del sábado 13 de Marzo en Madrid para The Feature. Para que quede constancia. (perdonad por mi fatal inglés...) SMS defeats spanish government

El Diari de Barcelona ha publicado un artículo muy completo sobre el mismo tema, profundizando más en ello.

Artículo:

El dia dels mòbils

Els darrers esdeveniments a Madrid, on han mort més de 200 persones i ha caigut un Govern, han significat el bateig de foc de la telefonia mòbil en l'activisme social. Tot i que ja l'utilitzaven els activistes en els darrers anys, mai de forma tan massiva i amb resultats tan impressionants. Mentre Internet es consolida com a eina per a la transmissió d'informació i opinió a través de llocs grupals, com les llistes de correu i weblogs, el mòbil aporta la comunicació ràpida de persona a persona, en una xarxa descentralitzada i una autèntica transmissió "peer-to-peer" (d'igual a igual).
El fet ha provocat la curiositat dels grans mitjans, com la Cadena Ser, que fins ha entrevistat la persona que suposadament va enviar el primer SMS, amb la consigna "Passa'l". Segons El País, el tràfic de missatges va pujar un 20% el dissabte 13 de març a la tarda, quan "el mòbil va ser l'eina fonamental per convocar les manifestacions davant les seus del PP en diferents ciutats". Les línies telefòniques anaven ja sobrecarregades després de l'atemptat del dia 11, amb increments de fins al 725% del tràfic. A aquest fet es va afegir un gran avaria al servei ADSL de Telefònica, que va deixar milers d'usuaris sense Internet des de dimecres fins al diumenge.
Raúl Kollman, enviat especial del diari argentí Página/21, ho explica així: "Va ser la manifestació dels cel·lulars. A mig matí, van començar a circular els missatges de text: "A les 6, al PP, per la veritat". En poques hores, la consigna va anar passant d'amic a amic, de conegut a conegut". En vista de l'èxit, Kollman explica com s'hi va anar sumant gent i com, també pel mòbil, la gent va saber que el govern havia anunciat la detenció d'un grup suposadament lligat a una organització marroquina. "Els hem guanyat amb la pressió", era el text que circulava a la nit de Madrid", comenta.

Internet ha jugat en aquestes mobilitzacions un paper més passiu però no pas menys intens que el mòbil, com a eina de transmissió d'informació. Centenars de weblogs, molts des de Madrid, anaven explicant en directe què sabien. Llocs com bitacoras.org oferien des del primer moment llistes de weblogs que parlaven del tema. Les webs dels diaris internacionals i els mitjans independents del país, llistes de discussió i fòrums eren els refugis de la veritat, on circulaven les consignes i convocatòries de manifestacions, mai en excés, per no fer 'spam'. En l'àmbit català, la llista de l'Internauta es va bolcar en els fets. Hi va haver també qui s'ho va prendre de forma creativa, com la web Dreamers, que publicava dibuixos fets expressament per a l'ocasió. Segons El Mundo, les consultes a webs, especialment dels diaris d'abast estatal, es van multiplicar per vuit el dia de l'atemptat, mentre que el Diari de Barcelona va registrar més del doble de visites que un dia normal. Segons Espanix, el tràfic va créixer entre un 3 i un 4%.

Mercè Molist

Entrevista a l'autor del primer SMS (Radiocable)
El día que los SMS cambiaron la política